Ανεμοθραύστες – Αντιανεμικά και Οφέλη από την Χρήση τους

 

Οι ανεμοθραύστες (αντιανεμικά) αποτελούν αξεσουάρ αυτοκινήτων που βελτιώνουν σε μεγάλο βαθμό την οδήγηση με κατεβασμένα τα παράθυρα. Δείτε τα οφέλη και ακολουθείστε τον οδηγό αγοράς.

Οι ανεμοθραύστες (αντιανεμικά) αποτελούν αξεσουάρ αυτοκινήτων που βελτιώνουν σε μεγάλο βαθμό την οδήγηση με κατεβασμένα τα παράθυρα.

Ας δούμε τα 2 βασικά οφέλη του συγκεκριμένου αξεσουάρ:

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα λόγω της βελτιωμένης αεροδυναμικής που έχουν δεν διαθέτουν υδρορροές στην οροφή (όπως τα παλαιότερα) και αυτό μπορεί να επιτρέψει την βροχή να στάζει στην καμπίνα ακόμα κι αν το παράθυρο είναι ελάχιστα ανοιχτό. Οι Ανεμοθραύστες δίνουν τη λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα αφού εκτρέπουν το νερό από το αυτοκίνητο και έτσι οι ενοχλητικές σταγόνες δεν εισβάλλουν μέσα στην καμπίνα κάνοντας το εσωτερικό ένα πολύ πιο άνετο περιβάλλον.
Κατά την οδήγηση σε σχετικά υψηλές ταχύτητες και με (λίγο) ανοιχτό παράθυρο οι ανεμοθραύστες μειώνουν σημαντικά τον θόρυβο από τον άνεμο μέσα στην καμπίνα και αυτό συντελεί σε ένα πιο ήσυχο και ξεκούραστο ταξίδι.

Πώς λειτουργούν οι ανεμοθραύστες - αντιανεμικά

Θα έχετε παρατηρήσει κατά την οδήγηση όταν ανοίγετε λίγο τα παράθυρα, οι μεγάλες ποσότητες αέρα κυριολεκτικά αναστατώνουν το εσωτερικό του αυτοκινήτου και το αποτέλεσμα είναι να αλλάζει και η αεροδυναμική του οχήματος προς το χειρότερο δημιουργώντας ένα πολύ ενοχλητικό περιβάλλον για τους επιβάτες όχι μόνο λόγω του θορύβου αλλά και από τις ισχυρές ριπές του αέρα που δέχονται. Εκεί λοιπόν οι ανεμοθραύστες δίνουν τη λύση αφού λόγω της σχεδίασής τους βελτιώνουν ριζικά την αεροδυναμική του αυτοκινήτου με ανοιχτά παράθυρα και εκτρέπουν στον αέρα πάνω από αυτά αλλά και γύρω από τις πλευρές του οχήματος. Επίσης το να μπορείτε να διατηρείτε το αυτοκίνητό σας καλά αεριζόμενο μειώνει την ανάγκη χρήσης κλιματιστικού, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου.

Από τι κατασκευάζονται:

Οι ανεμοθραύστες είναι κατασκευασμένοι από χυτό ακρυλικό. Είναι ελαφρώς βαμμένα (φιμέ συνήθως) για να βοηθήσουν στη μείωση της αντανάκλασης και διατίθενται σχεδόν για όλα μοντέλα αυτοκινήτων. Είναι σχεδιασμένα να εφαρμόζουν στα κανάλια των παραθύρων του πλαισίου της πόρτας του αυτοκινήτου (εσωτερικοί) ή με ταινία διπλής στο τελάρο της πόρτας (εξωτερικοί). Κάθε μοντέλο έχει σχεδιαστεί για να ταιριάζει στο περίγραμμα του οχήματός σας (δεν είναι universal προϊόν αλλά ειδικό ανά μοντέλο).

👍  Τα οφέλη από Ανεμοθραύστες – Αντιανεμικά: 

  • Μείωση του ανέμου και των αεροδυναμικών θορύβων και της εισροής νερού στο εσωτερικό της καμπίνας
  • Φιμέ για μείωση της αντανάκλασης
  • Βελτίωση εξωτερικής εμφάνισης αυτοκινήτου
  • Η αεροδυναμική σχεδίαση μειώνει την αντίσταση (σε σύγκριση με το ανοιχτό παράθυρο)
  • Ευκολία στην τοποθέτηση και αφαίρεση
  • Αντοχή στο πλύσιμο αυτοκινήτων
  • Κατασκευασμένο από σκληρό ακρυλικό πλαστικό
  • Απαραίτητοι όταν υπάρχουν καπνιστές στο αυτοκίνητο.
👎  Μειονεκτήματα:
  • Σε κάποια μοντέλα δεν μπορούν να εφαρμοστούν γιατί οι πόρτες δεν έχουν περίγραμμα (δηλ σε όλα τα cabrio Mazda MX-5, Honda S2000, Audi A4 Cabrio, BMW E93, Audi TT, Mercedes SLK και άλλα μοντέλα όπως πχ BMW E81, Subaru Forester, Mini Cooper κα.)
  • Οι εσωτερικοί μπορεί αν είναι κατασκευασμένοι από χοντρό υλικό να επιβαρύνουν τους γρύλους (πρόβλημα στο σύστημα ανύψωσης του παραθύρου)
  • Αν γίνουν βίαιοι χειρισμοί κατά την τοποθέτηση μπορεί να σπάσουν.
  • Αν είναι εξωτερικοί, η τοποθέτηση γίνεται με ταινία διπλής και συχνά αποτελούν αντικείμενο κλοπής και αφήνουν υπολείμματα ταινίας και σκιές στο χρώμα του αυτοκινήτου όταν αφαιρεθούν.

Πώς θα βρείτε το κατάλληλο προϊόν για εσάς

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων δεν προσφέρουν ενσωματωμένους ανεμοθραύστες στον αρχικό εξοπλισμό. Συνεπώς πρέπει να απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα από κάποιο εξειδικευμένο κατάστημα με είδη αυτοκινήτου όπως το AUTO-PARTS.gr και επιλέγοντας το μοντέλο σας στην κατηγορία ανεμοθραύστες, να βρείτε το κατάλληλο αξεσουάρ για το αμάξι σας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι ανεμοθραύστες διαφέρουν ανάλογα με την έκδοση του μοντέλου, π.χ. οι 3-θυρες εκδόσεις με τις 5-θυρες εκδόσεις (πχ ένα Opel Astra H GTC, έχει άλλους ανεμοθραύστες από ένα Astra H 5-θυρο) κοκ.

Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να κοιτάξετε προσεκτικά στην περιγραφή του προϊόντος (δείτε την εικόνα) όπου αναγράφει αναλυτικά και την έκδοση του μοντέλου.

Επιλογή των κατάλληλων ανεμοθραυστών για το μοντέλο σας

Πώς να εγκαταστήσετε τους ανεμοθραύστες

Οι ανεμοθραύστες παραθύρων εντός καναλιού (In-Channel - εσωτερικοί) τοποθετούνται επάνω και μέσα στα κανάλια τζαμιών του αυτοκινήτου σας. Δεν υπάρχει κόλλα, δεν υπάρχει διάτρηση και συνήθως δεν απαιτούνται εργαλεία. Το παρακάτω βίντεο δείχνει τη βασική διαδικασία εγκατάστασης. Για καλύτερη σταθερότητα συνήθως οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν μικρά κλιπς (2 ανά ανεμοθραύστη).
Προσοχή - Οι Ανεμοθραύστες εντός καναλιού είναι κατασκευασμένοι για απόλυτη εφαρμογή, έτσι ώστε το κανάλι του παραθύρου να τον στηρίζει όσο ποιο σταθερά γίνετε. Αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε λίγη επιπλέον δύναμη για τοποθετηθεί σωστά στο κανάλι. Μερικές φορές απαιτείται λίγη κάμψη για την τοποθέτησή τους και κάποιες φορές μπορεί να σπάσει αν λυγίσει πάρα πολύ.

Οδηγίες τοποθέτησης (βίντεο):

Τύποι ανεμοθραυστών - Αντιανεμικά:

  • Εσωτερικοί Ανεμοθραύστες εντός καναλιού (In-Channel deflectors): Πρόκειται για τον ποιο διαδεδομένο τύπο, με πολλά πλεονεκτήματα όπου τοποθετείται επάνω και μέσα στα κανάλια των παραθύρων. Δεν χρειάζεται η χρήση κόλας, και εάν αποφασίσετε ότι ήρθε η ώρα να αλλάξετε ξανά το στυλ σας, οι συγκεκριμένοι ανεμοθραύστες παραθύρων εντός καναλιού είναι πολύ εύκολο στο να αφαιρεθούν. Απλά βγαίνουν από το κανάλι, με λίγη δύναμη και μάλιστα χωρίς να μένουν ίχνη στα σημεία τοποθετήθηκαν. Λόγω της θέσης τους, οι ανεμοθραύστες εντός καναλιού έρχονται σε επαφή με το επάνω μέρος του παραθύρου και αυτό ίσως προκαλέσει ένα ελαφρό γρατζούνισμα αν το τζάμι φέρει αντιηλιακή μεμβράνη. Όμως εάν εγκατάσταση γίνει σωστά δεν θα πρέπει να ανησυχείτε.
  • Εξωτερικοί Ανεμοθραύστες με ταινία: Ο συγκεκριμένος τύπος έχει σχεδιαστεί για να απλώνετε πάνω από το πλαίσιο των παραθύρων του οχήματός σας. Κολλούν με ταινίας διπλής όψης (συνήθως κατασκευασμένη από την 3M). Η εγκατάσταση του συγκεκριμένου αξεσουάρ είναι επίσης εύκολη και λόγω της αυτοκόλλητης ταινίας η διαδικασία είναι σχετικά γρήγορη και ανώδυνη. Θα πρέπει να καθαρίσετε το πλαίσιο του παραθύρου σχολαστικά ώστε να επιτύχετε μία αξιόπιστη και επιτυχημένη εφαρμογή. Εάν όμως ήρθε η ώρα για αφαίρεση τότε τα πράγματα δυσκολεύουν λιγάκι αφού λόγω της κόλλας χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για να αφαιρεθούν από το πλαίσιο της πόρτας όπως επίσης υπάρχει και η πιθανότητα η κόλλα που έχει απομείνει να αφήσει πίσω υπολείμματα που είναι δύσκολο να αφαιρεθούν. Μάλιστα μερικές φορές για την αφαίρεση των «λεκέδων» θα χρειαστεί πολύ υπομονή και αρκετά σκληρή εργασία.

Χρήσιμες συμβουλές για πριν και μετά την τοποθέτηση (για εσωτερικούς)

  • Το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε αν οι ανεμοθραύστες που αγοράσατε ταιριάζουν στο όχημά σας.
  • Ελέγχουμε τα κανάλια των παραθύρων ότι δεν φέρουν κλιπς από προηγούμενες τοποθετήσεις και ότι είναι καθαρά από στερεά αντικείμενα
  • Πριν την τοποθέτηση θα πρέπει να γίνει ένας έλεγχος του αξεσουάρ για τυχόν φθορές.
  • Χρήση σπρέι σιλικόνης στα κανάλια τις πρώτες ημέρες εφαρμογής ενδείκνυται, κάνει τους ανεμοθραύστες αθόρυβους, προστατεύει τα λάστιχα του παραθύρου και μειώνει τις τριβές.
  • Τις πρώτες ημέρες μπορεί να ακούτε κατά την χρήση του παραθύρου ένα μικρό συριγμό, θα ελαττωθεί και τελικά εξαφανιστεί, όταν οι ανεμοθραύστες πατήσουν και τα λάστιχα του παραθύρου πάρουν την νέα φόρμα.
  • Στη δοκιμή για το 1ο κλείσιμο του παραθύρου, γίνεται σιγά σιγά (ανεβάζουμε λίγο λίγο το παράθυρο και αποφεύγουμε απαραίτητα τη χρήση auto up, δηλ να ανέβει το παράθυρο όλο μαζί με μια κίνηση πάνω)
  • Αφού έχετε τελειώσει την διαδικασία τοποθέτησης και όλα πήγαν καλά, δεν πρέπει ανοίξετε για 24 ώρες τα παράθυρα του αυτοκινήτου (μέχρι ο ανεμοθραύστης να πάρει τη φόρμα).
  • Αν έχουμε τοποθετήσει αντηλιακές μεμβράνες στο αμάξι μας, είναι καλά η τοποθέτηση των ανεμοθραυστών να γίνει 1-2 εβδομάδες αργότερα.

Το κατάστημα αναλαμβάνει την πώληση και τοποθέτηση ανεμοθραυστών ειδικά για το αμάξι σας.

AUTO-PARTS.gr - επίσημος μεταπωλητής σε HEKO.

Ανταλλακτικά

Αξεσουάρ

Στο AUTO-PARTS.gr βρίσκεις:

  • Χιλιάδες προϊόντα για την επισκευή και αναβάθμιση του αυτοκινήτου σας.
  • Εξειδικευμένο προσωπικό με γνώση και εμπειρία στο αυτοκίνητο.
  • Με δυνατότητα εγκατάστασης/τοποθέτησης σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων.
  • Εύκολες αγορές από τον χώρο σας, με ασφάλεια.
  • Αποστολή με Courier, σε όλη την Ελλάδα.
  • Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες 120€ και άνω (*) .
  • Ειδικές προσφορές σε αγορές χονδρικής.
  • Ελληνική επιχείρηση, γνωρίζουμε τις ανάγκες της αγοράς αυτοκινήτου στην Ελλάδα.
  • Με την εγγύηση του TROP.gr
(* Εξαιρούνται κατηγορίες προιόντων με μεγάλο όγκο ή βάρος.)